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Advanced Seminar of Specialization(H30-B-030)

Last Update : 2019-02-14 10:00

合同セミナー【H30-B-030】

Advanced Seminar of Specialization【H30-B-030】

「Science of processing technology for traditional seafood

-Focusing multiple roles of salt in quality formation-

伝統的水産加工品の加工技術を科学する ―塩の役割に注目して―」

 

博士後期課程在学生 各位

To Doctoral Course Students

博士後期課程の合同セミナーのお知らせです。合同セミナー番号は次のとおりです。

Information of an Advanced Seminar of Specialization of doctoral course students, a seminar number is as follows,

合同セミナー番号【H30-B-030】

なお、品川地区は、学務部教務課大学院係(講義棟1階)のカウンター、越中島地区は、1号館事務室の掲示板前、の合同セミナーのバインダーに、それぞれ綴っております。

There is a file of the Advanced Seminar of Specialization as follows,

Shinagawa Campus: Graduate School Section

Etchujima Campus: Front of the bulletin board of the Administration Division

----------------------------------- 記 --------------------------------------

「Science of processing technology for traditional seafood

-Focusing multiple roles of salt in quality formation-

伝統的水産加工品の加工技術を科学する ―塩の役割に注目して―」

日時:日時:平成31年2月20日(水)10:00~11:30

Date & Time: February 20, 2019,10:00 ~ 11:30

場所:品川キャンパス 3号館105室(セミナー室)

Place: 105 Room(Seminar Room), No.3 Building, Shinagawa Campus

講師:福井県立大学 大泉 徹 教授

Speaker: Professor Tooru Ooizumi (Fukui Prefectural University)

※会場の都合上、参加希望者は、必ず事前にご連絡ください。

内容:

Salt is indispensable for seafood processing and plays multiple roles in quality formation. In addition to imparting salty taste, textural modification of fish meat is caused by salt-induced structural changes of myofibrillar protein. Furthermore, salt is beneficial to extend the shelf life of seafood due to the reduction of water activity. In this seminar, the quality of traditional processed seafood as affected by multiple functions of salt will be emphasized in connection with its dispersion in fish meat.

水産物の加工において、食塩は単に塩味を付与するだけではなく、筋原繊維タンパク質の溶解と関連した魚肉の食感の向上や水分活性の低下を通じた貯蔵性の拡大など、多様な役割を果たしている。今回のセミナーでは、このような食塩の多機能性と伝統的水産加工品の品質との関連について、魚肉内部における食塩の分散状態と関連づけながら話題提供する。

※添付ファイルを参照してください。

 Please see the attached file.

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問い合わせ先(担当教員):

食品生産科学部門 岡﨑 惠美子 教授(内0618)

Email:eokazaki@kaiyodai.ac.jp

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