在学生の方Current Students

International students whose period of stay expires from April to June 2020 [First annoncement]2020年4月から6月に在留期間が満了する留学生の皆さんへ 【第1報】

Last Update : 2020-04-20 17:40

In consideration of various circumstances associated with the effect of COVID-19, Tokyo Regional Immigration Services Bureau has extended the application period for "change of status of residence" and "extension of period of stay" from a foreign resident whose period of stay expires during March, April, May or June. The application period has been extended until 3 months after the expiry date.

Accordingly, TUMSAT will accept following procedures after May 7 (Thu) after the period of refraining from attending school.

Extension of period of stay accompanying expiration of residence period:
Please apply to the International Student Section (Shinagawa) or Student Support Section (Etchujima) after May 7(Thu).

Change of status of residence due to job hunting:
If you want to continue job hunting in Japan after graduating from university, you must change your status of residence from "Student" to "Designated Activity".Please apply to the Career Support Section (Shinagawa) or Student Support Section (Etchujima) for the "university recommendation letter" required for the change application after May 7(Thu).

東京出入国在留管理局は新型コロナウイルス感染症の影響に伴う諸事情に鑑み、3月、4月、5月又は6月中に在留期間の満了日を迎える在留外国人からの「在留資格変更許可申請」及び「在留期間更新許可申請」等について、当該外国人の在留期間満了日から3ヶ月後まで受付期間を延長しました。
 それに伴い、本学では登校自粛期間終了後の5月7日(木)以降に次の手続きを受け付けます。

在留期間満了に伴う更新申請:
 5月7日以降に留学生係(品川)又は学生支援係(越中島)へ申請してください。

就職活動に伴う在留資格変更申請:
 本学を卒業後、引き続き日本で就職活動を行う場合は、在留資格を「留学」から「特定活動」へ変更する必要があります。変更申請に必要な「大学の推薦状」については、5月7日(木)以降にキャリア支援係(品川)、学生支援係(越中島)へ申請してください。

(参考)2020年4月3日付け入国管理局通知
 新型コロナウイルス感染症の感染拡大防止のための申請受付期間の延長について(PDF)